Charlotte Kalla är den första svenska kvinnan som vinner fyra medaljer i ett VM.

Sverige slog rekord – men Norge var bäst

Publicerad:

Sverige tog nio medaljer på skid-VM i Falun. Det är nytt rekord för Sverige. Men samtidigt tog Norge 20 medaljer. De visade att de är bäst i världen.

Fördjupning

Sverige hade ett fantastiskt skid-VM. Det var massor med publik i Falun. Och Sveriges skidåkare lyckades mycket bra. De tog faktiskt fler medaljer än vad Sverige någonsin har tagit förut - nio stycken.

Tyvärr blev det bara två guld. Jonas Olsson har nästan inte kört några tävlingar i år. Men här i VM var han ändå bäst på 15 kilometer. Hans lopp var hårt. Han tog ledningen redan från början och ingen orkade hänga med. Han vann guldet.

Charlotte Kalla bäst

Jonas Olsson tog tre medaljer. Stina Nilsson tog också tre medaljer. Men bäst av alla svenskar var Charlotte Kalla, som tog fyra medaljer. Hon är den första svenska kvinna som tar fyra medaljer i ett VM.

En av hennes medaljer var ett guld. Charlotte Kalla vann loppet på 10 kilometer. Och hon krossade verkligen alla motståndare. Det var ett svårt lopp, eftersom det började snöa. Men Charlotte Kalla drog ifrån alla. De norska åkarna kom mer än två minuter efter.

11 guld

Det blev ett bra VM för Sverige, och för Charlotte Kalla. Men Norge var ändå mycket bättre. De tog 20 medaljer och elva av dem var guld. Marit Bjørgen tog två guld och ett silver. Nu har hon vunnit flest medaljer av alla i skidhistorien, 32 stycken. Therese Johaug vann tre guld i VM.

Bäst av alla blev ändå Petter Northug från Norge. Han vann fyra guld.

Nyhetstidningen