en visar en skolavslutning i Litslena kyrka utanför Enköping.

Snart kan det bli tillåtet med fler skolavslutningar i kyrkan

Publicerad:

Alliansen vill att det ska bli tillåtet att ha skolavslutningar i kyrkan. De vill också ändra lagen så att det ska gå att sjunga psalmer och prata lite om Gud på avslutningen.

Nyheter

I dag får undervisningen i skolan inte vara religiös på något. Det säger lagen. Olika skolor har tolkat den här lagen på olika sätt. En del skolor har förstått det som att de inte heller får ha skolavslutningen i kyrkan. De senaste åren har det varit många diskussioner om avslutningarna får vara i en kyrka eller inte. Enligt Skolverket får skolorna ha avslutningar i kyrkan, men ingen del av avslutningen får vara religiös. Skolans rektor eller prästen får till exempel inte prata om religion eller bön, trots att avslutningen är i kyrkan.

Nu vill alliansen ändra i lagen. De vill att den ska bli tydligare, så att alla skolor som vill ska kunna ha avslutningar i kyrkan. De vill också att det ska bli tillåtet att till exempel sjunga psalmer eller säga några ord om Gud på avslutningen. Det får skolorna inte göra i dag.

– I Sverige är kristendomen en viktig del av kulturarvet. Jag tycker att man ska kunna prata om det, säger Christer Nylander från Folkpartiet till SVT. Han arbetar i riksdagen med frågor om utbildning.

– Det handlar inte om att tvinga någon elev att till exempel be en bön. Men man ska kunna sjunga en psalm på en skolavslutning. Sedan väljer varje elev själv om de vill göra det eller inte, säger han till SVT.

Riksdagen ska rösta om frågan i april. Regeringen är tveksam till den nya lagen. Utbildningsminister Gustav Fridolin säger att det finns kritiker som tycker att den kan gå emot barnens rättigheter.

Men det ser ut som att det kommer att bli ett ja till den nya lagen, eftersom Sverigedemokraterna också vill rösta ja till den.

Ordlista

alliansen = partierna Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna

kulturarv = ett sätt att leva och och tänka i ett samhälle som har funnits länge

psalmer = sånger som man sjunger i kyrkan

skolavslutning = en ceremoni som alla skolor har innan eleverna går på sommarlov

tolkat = försökt förstå vad något betyder

Nyhetstidningen