900 mil på två veckor, ofta utan väg. Det är Dakarrallyt.

Nasser Al-Attiyah vann Dakarrallyt

Publicerad:

Dakarrallyt är en av världens svåraste rallytävlingar. Den körs i 900 mil genom öknen i Sydamerika. Mini Cooper lyckades bäst i år. Och en svensk vann motorcykeltävlingen för dem som gör sin service själva.

Sport

Dakarrallyt är ett ökenrally för bilar, motorcyklar, fyrhjulingar och lastbilar. Från början gick rallyt från Paris i Frankrike, till Dakar i Senegal, i nordvästra Afrika. Sedan fem år tillbaka körs Dakarrallyt i Sydamerika istället. Det är 900 mil långt och går genom Bolivia, Chile och Argentina. Det är ett hårt rally, där man ibland inte ens kör på vägar.

Mini Cooper bäst

I år blev Mini Cooper den bästa bilen i Dakarrallyt. Fyra av de fem första bilarna var Mini Cooper och Mini har vunnit de fyra senaste rallyna. Bäst av alla blev Nasser Al-Attiyah från Qatar. Han var mer än en halvtimme före Giniel De Villiers från Sydafrika, som kom tvåa i sin Toyota.

Det här var andra gången Nasser Al-Attiyah vann Dakarrallyt. Men han är inte bara känd för det. Han kör också i vanliga rally-VM. Och han är en av världens bästa skyttar. Han har varit med i fem OS och vunnit ett brons i OS 2012.

Bra för Sverige

I år var det några svenska förare med. Annie Seel har varit med fem gånger förut. Då har hon varit kartläsare och kört motorcykel. I år var det första gången hon körde bil istället. Hon körde bra, men bilen gick sönder och hon fick inte fortsätta. Men redan nu planerar hon för nästa års rally.

– Jag är så sjukt taggad på att köra igen. Det gick så himla bra med själva körningen. Det är det jag tar med mig, att det gick så jäkla bra, sa Annie Seel till SVT.

Men en svensk lyckades bättre. Thomas Berglund kom på 23:e plats sammanlagt. Men han vann tävlingen för de förare som sköter sin service själva.

Tyvärr var det också en förare som dog i årets rally. Michal Hernik kom från Polen. Dakarrallyt var en 40-årspresent som han hade gett till sig själv. Han dog av vätskebrist.

Ordlista

kartläsare = en person som sitter bredvid föraren och berättar hur han ska köra

Nyhetstidningen