Sesam

Språkombud ska hjälpa nyanlända

Det är brist på personal inom vården i Sverige. I Kristinehamns kommun vill man därför gärna att fler nyanlända ska börja arbeta inom vården. Nu utbildar man språk-ombud. Språkombuden ska arbeta med att stödja nyanlända som vill börja arbeta inom vården. Språkombuden är personer som redan arbetar inom vården.

– Jag tycker att alla måste hjälpas åt för att nyanlända ska få jobb. Ingen ska behöva vara utan jobb på grund av språket, säger Vera Alstermark till Sveriges Radio. Hon är undersköterska och språkombud.

Ordlista

brist på något = för lite av något

nyanlän/d -t -da här: person som är ny i Sverige

underskötersk/a -an -or = person som arbetar med att ta hand om patienter och är assistent vid vissa undersökningar och behandlingar

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu