Har gjort misstag men får behålla jobben | Nyhetstidningen
  • KU tycker att Susanne Ackum, Margareta Åberg och Ulf Bengtsson kan ha kvar sina jobb. Men Susanne Ackum har ändå bestämt sig för att sluta.
Sesam

Har gjort misstag men får behålla jobben

Riks-revisionen är en myndighet som kontrollerar statens arbete. Den ska till exempel kontrollera hur staten använder sina pengar och att andra myndigeter gör rätt. Därför är det extra viktigt att de som arbetar på Riksrevisionen själva gör rätt.

Men i somras berättade Dagens nyheter att flera som arbetar på Riksrevisionen har gjort fel. En person har till exempel låtit människor som arbetar för regeringen påverka Riksrevisionens arbete. Det står i lagen att myndigheten inte får påverkas av folk som arbetar för regeringen.

Konstitutionsutskottet, KU är ett utskott i Sveriges rikdag. KU består av en grupp politiker som bland annat har ansvar för Riksrevisionen. KU har ställt frågor till tre personer på Riksrevisionen om hur de har skött sina jobb. Efter det kom KU fram till att de tre har gjort misstag. Men KU säger att misstagen inte är tillräckligt stora för att de ska bli tvingade att sluta sina jobb.

Två av personerna har sagt att de vill kvar sina jobb. Men en person har bestämt sig för att sluta.

Ordlista

utskott -et - = en grupp personer som samlar fakta om en fråga innan till exempel riksdagen bestämmer något

Rekommenderade artiklar

Bomber har sprängts i Malmö

I helgen exploderade flera bomber i Rosengård i Malmö.
Polisen tror att det är arga hyresgäster som ligger bakom sprängningarna.

© 2019 Nyhetstidningen