Mohamad vandrade med sin bror genom Europa | Nyhetstidningen
  • I dag bor Mohamad på ett asylboende i Ullared. Han delar rum med sju andra personer som också kommer från Syrien.
  • Mohamad och hans rumskamrat på asylboendet i Ullared. Mohamad och hans bror Yusuf gick från Grekland till Sverige. De vandrade i en månads tid. Så fort de kom till Sverige var de tvungna att skiljas åt. Yusuf bor i dag på ett hem för ensamkommande ungdomar.
  • ”Ibland går jag till Ullared centrum bara för att se folk”, säger Mohamad.
Sesam

Mohamad vandrade med sin bror genom Europa

För ett halvår sedan var Mohamad och hans lillebror Yusuf från Syrien på ett hotell i Grekland. I dag har de lyckats ta sig till Ullared, som ligger mitt i de halländska skogarna i sydvästra Sverige.

På en säng i asylboendet utanför Ullared sitter 20-åriga Mohamad från Damaskus, Syrien. Han delar rum med sju andra landsmän. De tar fram kaffe och kakor som de dukar upp på Ikea-pallar.

– Inga känsliga frågor nu, det kan vi ta sen, säger Mohamad. Han skickar fatet med kakor vidare.

I mars 2015 hade det varit krig i Syrien i fem år. Ett krig som har blivit den största krisen i världen. Mohamad och hans 16-åriga bror Yusuf satt på ett hotell i Aten, Grekland. De var trötta och skakade efter att ha åkt båt över Egeiska havet. Men ännu hade de hopp kvar om att lyckas ta sig till Sverige.

Nu tittar Mohamad ut genom fönstret, på de halländska skogarna. Han berättar om alla pengar han betalade till smugglare. Om resan över Egeiska havet, som var som en mardröm. Om de cirka 40 milen han gick och de 5 dagar han cyklade, tillsammans med sin lillebror Yusuf. Om nätterna de sov i skogen med djuren som sällskap. Oron för sin lillebror. Och om hur mycket han längtade efter att få komma till tryggheten, långt, långt från kriget.

– Kriget har krossat mina drömmar, säger han.

Jobbade på ambulans i Syrien

Mohamad växte upp i al-Midan, en förort utanför Damaskus. Där bodde han med sin mamma, pappa och tre yngre syskon. När kriget började blev förorten en plats för motståndet mot Assad-regimens förtryck. I början av 2012 var det hårda strider mellan fria syriska armén och regimens styrkor i al Midan. Familjens älskade hus blev ett skyddsrum.

– Mina vänner som är kvar i dag berättar om en stad utan rörelse. Affärerna är stängda och folk är väldigt rädda. Varje dag hör man explosioner och skottlossning. Det får mig att må illa.

I januari 2012 flydde familjen till Libanon, men inte Mohamad. Han bestämde sig för att stanna kvar för att jobba på en ambulans. Då var han 17 år.

– Det låg döda människor överallt. Katter och hundar åt på kropparna. Man blir härdad.

Var du aldrig rädd för att dö?

– Jag är inte rädd för att dö, man vänjer sig vid tanken. Men det finns annat som skrämmer mig.

Något som skrämmer Mohamad är flygplatser. Han och Yusuf försökte i två månader att komma med ett flyg till Sverige från Grekland.

– Flygplatsen är förmodligen en trevlig plats för många, för mig var den värre än båtresan över Medelhavet.

Efter många försök att komma på ett plan lyckades hans bror ta sig genom gaten. Mohamad var säker på att Yusuf lyckats komma med planet.

– Några timmar senare fick jag ett samtal. Polisen hade tagit Yusuf strax innan planet skulle lyfta. Det var enda gången jag grät, förtvivlat, inlåst på en toalett i lägenheten där vi bodde med andra flyktingar.

Farlig vandring från Grekland till Sverige

Det som skrämde Mohamad allra mest var att behöva gå från Grekland till Sverige. Bergen, järnvägarna och de mörka skogarna. Maffian vid gränsen mellan Makedonien och Serbien, som andra hade berättat om. Allt det skrämde honom.

– Det jag såg framför mig var hur vi skulle svälta. Mina vänner sa åt mig att be till Gud, ofta.

De flesta i rummet har hört Mohamads historia förr. De avbryter honom ibland och börjar diskutera priser, risker, smugglare och maffior. De skrattar och skojar från sina sängar. När Mohamad fortsätter prata blir de allvarliga igen.

– Yusuf bad om ursäkt för att han hade misslyckats komma med flyget till Sverige. Jag minns att jag kramade om honom och sa till honom att vara en man. Innerst inne var det jag som var rädd.

Mohamad berättade för sin bror vad han hade att förvänta sig.

– Jag berättade om skogen, kylan och att han skulle behöva gå, länge och långt. Om jag skulle dö skulle han vara tvungen att klara det ensam. Jag var säker på att jag skulle dö.

En av rumskamraterna avbryter och säger: ”Varför skulle du dö? Du hade säkert bara blodsockerbrist”. Han skrattar och sätter sig upp i våningssängen och ger Mohamad en klapp på axeln.

Äntligen i Sverige

Den 25 juni kommer bröderna fram till Malmö, knappt en månad efter att de lämnat Grekland.

– Jag sov i flera dagar, trött men lättad. Det värmde i hjärtat att Yusuf var i säkerhet.

Men det fanns ett problem. Så fort de kommit fram till Sverige var bröderna tvungna att skiljas åt.

– Vi hade sovit ihop varje dag i nästan ett år. Vi höll varandra i händerna de dagar som vi sov i skogen. Nu fick vi egna sängar, men på olika platser.

Yusuf bor på ett hem för ensamkommande barn. Han går i skolan och har fått svenska kompisar. Boendet ligger två timmar bort från där Mohamad bor, och de ses på helgerna.

Mohamads rumskamrat häller upp mer kaffe. Mohamad tar fram mobilen och visar upp en bild när han står på länsväg 153. Han håller i en skylt med texten: ”Tack Sverige from all immigrants in Hjärtared camp.” Han håller också i den svenska flaggan, och texten är fint skriven i blått och gult med färgstarka hjärtan. Mohammad berättar att han är ivrig att börja det verkliga livet i Sverige.

Jobbig väntan

Alla i rummet är överens om en sak. Det är segt att gå och vänta på Migrationsverkets beslut. En rumskamrat berättar att han har gått till Ullared centrum och frågat om praktik, utan lön. Bara för att ha något att göra. Han tänder en cigarett och ställer en askkopp på elementet under fönstret och fortsätter.

– Jag skäms över att sitta här och ta emot hjälp, men själv bidrar jag inte med något. Det blir tyst i rummet. Mohamad tar fram en liten nyckel ur sin plånbok och öppnar ett skåp.

Där finns hans få ägodelar.

– Jag kan äntligen börja planera för framtiden, men jag kan inte låta bli att oroa mig för resten av familjen i Libanon.

Han visar ett foto på sin familj. De har nummerlappar på bröstet. Fotot togs strax innan Mohamad och Yusuf flydde.

– Här hade vi precis sprungit Beiruts årliga Marathon. Vi sprang för fred.

Utanför boendet går två ungdomar fram och tillbaka på grusvägen utanför entrén. En liten flicka med lockigt hår sitter på en gunga och fnissar. Hon ropar på arabiska och frågar om jag är Mohamads syster.

– InshaAllah (om Gud vill), ropar Mohamad tillbaka och skrattar för sig själv.

Tacksam att vara här

Vi går på länsväg 153 mot Ullared centrum. Det finns ingen annan väg. I augusti fick asylboendet hård kritik av Rädda barnen på grund av att det är mycket trafik på vägen.

– Här går jag varje dag, fram och tillbaka. Ibland går jag till Ullared centrum bara för att se folk, säger Mohamad.

I början av augusti kom de första flyktingarna till Hotell Hjärtared, Mohamad och hans rumskamrater var bland de första. Det finns 140 platser, vilket innebär att det är fem kvadratmeter per person. Rädda barnen säger att det är för trångt på boendet.

– Jag har varit på flykt i många månader, så det är inget jag vill klaga över. Jag är tacksam över att ha tak över huvudet, säger han.

Mohamad är tacksam över all hjälp han har fått från Sverige.

– Jag skulle inte kunna slappna av om jag var någon annanstans. Jag försöker föreställa mig hur mitt liv blir. Det är nästan overkligt hur glad jag är.

Fakta: 

Lätt svenska: Sara Hasbar

Ordlista

Assadregimen = den regim som styr Syrien, med president Bashar al-Assad som ledare

blodsockerbrist -en -er = när man har för lite socker i blodet och blir trött och får brist på energi

Egeiska havet = den del av Medelhavet som ligger mellan Grekiska halvo↔n och Turkiets va↔stkust

Fria syriska armén = en av de grupper i Syrien som strider mot Bashar al-Assads regim. Fria syriska armén bildades i juli 2011. Många av gruppens soldater hade hoppat av från den syriska regimens milita↔r, fo↔r att ista↔llet ka↔mpa mot den

fo↔rtryck –et - = na↔r man får människor att lyda genom t ex hot och våld

ha↔rda/d –t –de = som har blivit stark och tålig (t ex för att livet har varit svårt)

lands/man –mannen –ma↔n = de a↔r landsma↔n = de kommer från samma land

praktik –en han go↔r praktik = han provar att arbeta på en arbetsplats (ofta utan att få betalt)

regim –en –er = de som styr ett land

skyddsrum –met = ett rum under marken som ger skydd t ex mot bomber

smugglare –n – ha↔r: person som smugglar ma↔nniskor o↔ver gra↔nser in till andra la↔nder, fast det a↔r olagligt (och som tar betalt fo↔r det)

tak o↔ver huvudet = någonstans att bo, t ex ett rum, en la↔genhet eller ett hus

a↔godel –en –ar = sak som en person a↔ger

Rekommenderade artiklar

Rysk politiker mördad i Moskva

I fredags kväll blev den kända ryska politikern Boris Nemtsov mördad. Han var en av få ryska politiker som var öppet kritisk mot landets president.

© 2019 Nyhetstidningen