Fråga oss


  • Det finns flera saker som är viktiga att tänka på, när du köper saker via internet.
Sesam

Hur kan jag handla säkert på internet?

Jag bor i ett litet samhälle. Det finns inte så många affärer som säljer kläder där jag bor. En vän till mig brukar handla kläder på internet. Det skulle jag också vilja göra. Men jag har aldrig gjort det. Jag är rädd för att bli lurad. Är det något speciellt jag ska tänka på? Och vad händer om kläderna man köper inte passar, för att de till exempel är för små?

Svar: När du handlar på internet finns det några saker som är viktiga att tänka på. Titta ordentligt på företagets webbplats. Där ska företagets namn, adress, telefonnummer och e-post finnas. Googla företaget. Läs vad andra människor tycker om det. Prova att ringa till företaget. Företagets kundtjänst ska vara lätt att komma i kontakt med. Ta reda på hur mycket du måste betala för att få varan. På en webbplats kan det till exempel stå att en tröja kostar 20 dollar. Men det kan vara så att man måste betala mycket mer. Man kan till exempel också behöva betala porto, expeditionsavgift och tull-avgift.

Om du köper dina kläder från en webbplats inom EU, så är det inget stort problem om till exempel en tröja inte passar. Då kan du bara skicka tillbaka tröjan. Sedan får du pengarna tillbaka. Det kan du göra i 14 dagar, från den dag du har tröjan i din hand. Men du måste själv betala det som det kostar att skicka tröjan med posten. Om du köper något från en webbplats utanför EU så kan reglerna vara annorlunda. Läs då på deras webbplats om vilka regler som gäller för byten av kläder.

Fakta: 

Källa: Konsumentverket

Ordlista

expeditionsavgift -en -er = en avgift man kan få betala när man beställer en vara, och som till exempel betalar för att någon har packat ner varan i ett paket

kundtjänst -en = de personer som bland annat arbetar på ett företag med att svara på kundernas frågor

porto -t -n = det som man måste betala för att skicka ett brev eller paket

tullavgift -en -er = en skatt som man betalar för att köpa eller sälja varor till ett annat land

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stort utbud av vegetariska matkassar

Intervju

SFT har listat vilka företag som erbjuder vegetariska matkassar. Numer finns kassar med veganmat och kassar som erbjuder enbart ekologiska alternativ.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu