Krönika


Tove Lundin
Nyhetstidningen

Det är aldrig för sent att kämpa

Vad onödigt, sa jag. Trädet ska ju snart dö. Det behöver väl inte slösa energi på att få blommor. Varför kämpa om det redan är för sent?

Jag har två små barn. De är två år och tvillingar. De är födda tre månader för tidigt. De vägde mindre än ett mjölkpaket när de föddes. Därför fick vi bo på sjukhus i tre månader med dem, jag och min pojkvän. Den första tiden var väldigt kritisk. Läkarna sa att den ena flickan nog skulle dö. Vi döpte henne när hon låg i sin kuvös. Hon är döpt med en droppe destillerat vatten.

Men dagarna gick och hon fortsatte att leva. Efter en vecka vågade vi ta en liten promenad. Vi gick till Hagaparken. Den ligger bredvid Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det var vår och alla träden började få blad. Vid en gångtunnel, såg jag ett träd som hade rasat. Det hängde med rötterna i luften. Ändå var det fullt av nya blad på grenarna.

När vi lite senare på våren gick förbi trädet hade det fått blommor. Då blev jag arg. Vad onödigt, sa jag. Trädet ska ju snart dö. Det behöver väl inte slösa energi på att få blommor. Varför kämpa om det redan är för sent?

Sen förstod jag. Det var min dotter jag tänkte så om. Men det vågade jag inte säga högt. Jag vågade knappt tänka så. Dagarna gick och mina döttrar blev större och starkare. En dag, när sommaren nästan var slut, fick vi komma hem. Hela familjen. Vi fick sova i våra egna sängar och vara som en vanlig familj. Jag var så glad. Men det tog flera månader innan jag vågade tro på att båda mina barn skulle få leva.

Nästa vår skulle vi på återbesök på sjukhuset med barnen. Jag ville gärna ta en promenad till parken. Vi gick dit hela familjen. När vi kom fram till trädet såg jag att det blommade igen. Men nu blev jag inte arg. Jag blev inte ens förvånad. För i dag vet jag att ingenting är omöjligt. Och att det aldrig är för sent att kämpa.

Ordlista

destillerat vatten = vatten som fått koka så att alla bakterier dör och som man kan till exempel tvätta sår med

kritisk = akut och farligt

kuvös = en låda i plast som är en slags säng för för tidigt födda barn och som hjälper dem att hålla rätt temperatur

kämpa = inte ge sig

återbesök = när man träffar till exempel en läkare igen för att se till exempel att man mår bättre efter en behandling

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu