Rysk politiker mördad i Moskva | Nyhetstidningen
  • Flera tusen personer var med på manifestationen i Moskva till minne av den mördade politikern Boris Nemtsov. Många bar med sig ryska flaggor. FOTO: DMITRY LOVETSKY/AP/TT
  • Också i andra länder har folk hållit manifestationer för Boris Nemtsov. Här håller folk i Litauen upp bilder på honom.
Nyhetstidningen

Rysk politiker mördad i Moskva

I fredags kväll blev den kända ryska politikern Boris Nemtsov mördad. Han blev skjuten precis innan han skulle presentera en rapport om Rysslands krig i Ukraina.

Boris Nemtsov blev mördad sent i fredags kväll på en gata i Moskva. Mördarna körde förbi i en bil och sköt honom i ryggen med minst fyra skott. Han dog på en gång. Nemtsov var en känd politiker i Ryssland, som var mycket kritisk mot Rysslands president Vladimir Putin. Mordet har därför chockat hela Ryssland. I söndags hölls en stor manifestation i Moskva, till minne av Nemtsov. Flera tusen personer gick med i den.

Mycket kritisk mot Putin

Boris Nemtsov var en av de politiker i Ryssland som var mest kritisk mot Putin. Han hade öppet sagt i radio att Putin låter Ryssland kriga i Ukraina, vilket Putin säger att han inte gör. Nemtsov är en av få ryska politiker som har vågat säga det öppet. Han blev mördad precis innan han skulle presentera en rapport om att Ryssland krigar i Ukraina. Han skulle även ha lett en stor protest mot Putin i Moskva någon dag senare. Där skulle han kräva att Putin stoppar kriget i Ukraina. Två timmar före mordet blev han intervjuad i rysk radio. Han sa då, enligt Dagens nyheter:

– Varför dödas ryska soldater? Och varför ljuger Putin om att de inte krigar?

Ett politiskt mord

I dag är det inte känt vem som är skyldig till mordet. De flesta i Ryssland tror att han blev mördad på grund av sitt politiska arbete. Men det finns många åsikter om vilka som är skyldiga. President Vladimir Putin sa på lördagen att mördarna kan ha velat skapa oro i samhället. Han säger att de vill få Rysslands ledning att se ut som att de är skyldiga till mordet. Det är den bild som Putin vill ge av mordet. Men eftersom Nemtsov var mycket kritisk mot Putin tror många att han blev mördad på grund av det. En del säger att det är misstänkt att Nemtsov blev mördad precis bredvid den plats där Rysslands regering och president sitter. Där finns många kameror, men mördarna kunde åka därifrån utan att åka fast.

Flera fiender mördade

Flera av Putins fiender har blivit mördade de senaste åren. Men även om Nemtsov blev mördad för att han var emot Putin är det inte säkert vem som beställde mordet. Det kan ha varit andra personer än den högsta ledningen som gjorde det.

Fakta: 

Boris Nemtsov

Boris Nemtsov föddes 1959 i södra Ryssland.

Han var premiärminister i Ryssland på 1990-talet, när Boris Jeltsin var president.

Många trodde att han skulle bli president efter Jeltsin. Men istället blev Vladimir Putin president år 2000.

Nemtsov var mycket kritisk mot Putin. Han sa bland annat att det var fel att Ryssland tog över den ukrainska halvön Krim.

Ordlista

beställde mordet här: de betalade någon pengar för att mörda en person

manifestation här: när människor samlas för att sörja en person, och visa att de tycker att något är fel

Rekommenderade artiklar

© 2019 Nyhetstidningen