Krönika


Dina Shnino
Nyhetstidningen

Ge alla människor en chans

De senaste åren har jag sett en förändring i samhället. Det har blivit mer accepterat att skriva och säga vad man vill, om vad som helst och när som helst. Man behöver inte tänka på vilka ord man använder, eller vad det man säger kan leda till.

Jag är stolt över att vi i Sverige kan säga våra åsikter. I många andra länder är det ingen självklarhet. Men jag tycker också att yttrandefriheten innebär ett ansvar. Ett ansvar att respektera andra genom att inte säga saker på ett sätt som kan kränka andra. Att tro att man får säga hatiska saker om olika folkgrupper, sexualiteter, religioner och annat, det tycker jag är ett hot mot yttrandefriheten. Jag tycker inte att det är något bra.

Den förändring jag sett den senaste tiden är att det inte längre finns några gränser för rätten att säga sina åsikter. Sedan när blev det accepterat att helt öppet prata om sitt hat mot till exempel flyktingar, tiggare eller muslimer? Jag blir rädd för hur människor pratar, det har blivit så hårt. Jag tycker inte att det är konstigt att vi människor har fördomar. Men problemet är att vi har slutat fråga oss själva varför vi har fördomar om andra. Det har lett till att ”vi och dom”-tänkandet har blivit starkare än förut. Det märker jag själv i mitt liv, varje dag.

I dessa tider måste vi människor hålla ihop. Det spelar ingen roll vad vi har för religion, sexualitet, hudfärg eller vilket land vi kommer från. Vi är alla människor. När vi ligger i graven, döda, spelar allt det där ingen roll. Det som spelar roll är hur vi behandlar andra människor, här och nu. Att stå upp för människors rättigheter är inte bara ord. Det är något som vi varje dag utmanas att göra.

Livet är ganska kort när man tänker efter. Ta vara på ditt liv och lämna efter dig fotspår som du kan vara stolt över. Utmana dig själv att ge alla människor du möter en chans att visa vilka de är. Utmana dig själv genom att ifrågasätta dina fördomar. Utmana dig själv genom att inte dela upp människor i ”vi” och ”dom”.

Kärlek och fred,

Fakta: 

Lätt svenska: Sara Hasbar

Ordlista

fördomar = åsikter om hur en hel grupp människor är, som ofta är negativa och inte stämmer med verkligheten

vi och dom-tänkandet = ett sätt att tänka som delar in människor i olika grupper. Till exempel att ”vi svenskar” är på ett sätt, medan ”de andra” är på ett helt annat sätt

yttrandefriheten = alla medborgares rätt att säga eller skriva vad de tycker eller tänker

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu