Två döda i terrorattacker i Danmark | Nyhetstidningen
  • Poliser arbetar vid kulturhuset i Köpenhamn, där en man blev mördad i lördags.
  • Rabbinen Bent Melchior kramar om Anne Hidalgo, borgmästare i Paris. Hon är på besök i synagogan i Köpenhamn. Efter dåden i Paris och Köpenhamn är många judar oroliga för sin säkerhet.
Nyhetstidningen

Två döda i terrorattacker i Danmark

Nu har också Danmark drabbats av en terrorattack. I lördags dödades en person vid en attack mot ett kulturhus i Köpenhamn. Några timmar senare blev en vakt skjuten till döds utanför en synagoga.

När dådet skedde hölls ett evenemang om yttrandefrihet och konst på kulturhuset i Köpenhamn. Den svenska konstnären Lars Vilks var där för att prata om konst och yttrandefrihet. Han är känd för sina teckningar av profeten Muhammed som rondellhund. De trycktes i flera svenska tidningar år 2007 och blev kända över hela världen. Efter det har Lars Vilks blivit hotad av islamister flera gånger.

Mannen som är misstänkt för morden kom till kulturhuset på eftermiddagen. Vid 15-30-tiden började han skjuta mot lokalen. Han sköt bland annat genom glasdörrar och fönster på huset. En person blev skjuten till döds, och tre poliser blev skadade. Den mördade mannen var en dansk dokumentärfilmare, som var med på en debatt på kulturhuset. Många tror att mördarens mål var att skjuta Lars Vilks. Men Vilks blev inte skadad vid attacken. Han blev förd till ett annat rum så fort mannen började skjuta.

Efter attacken flydde mannen från platsen i en bil. Några timmar senare, klockan 00.50 på natten, utförde han en ny attack. Den här gången attackerade han en synagoga i Köpenhamn. Synagogan var stängd, men i en lokal bredvid pågick en konfirmationsfest för en 22-årig flicka.

Mannen började skjuta mot lokalen. En vakt träffades i huvudet och dog. Polisen fanns redan på plats vid synagogan. De övervakade judiska byggnader mer än vanligt, efter attacken mot kulturhuset och attacken mot judar i Frankrike. Poliserna sköt mot mannen och stoppade honom från att ta sig in på festen.

Några timmar senare, vid fem på morgonen, blev mannen skjuten till döds av polisen. Polisen hade då försökt få kontakt med mannen i den lägenhet där han var. Men mannen flydde från lägenheten och sköt mot poliserna. Han sköts då till döds av polisen.

Enligt polisen i Danmark var mannen 22 år och född och uppvuxen i Danmark. Han var redan dömd för flera våldsbrott. Han hade bland annat skurit en person med kniv i tunnelbanan. Enligt danska tidningar släpptes mannen från fängelset för bara två veckor sedan. Polisen tror att två personer hjälpte honom att utföra brotten. De två männen, 19 och 22 år gamla, är nu häktade. I dag har polisen inga bevis för att männen var med i någon terroristgrupp. Men de tror att de kan ha varit inspirerade av dådet mot den franska tidningen Charlie Hebdo.

Efter attackerna mot judar i Frankrike och Danmark är många judar oroliga för att de inte är trygga i Europa. Mette Bentow är mamma till flickan som hade konfirmationsfesten. Hon säger till Dagens nyheter:

– Jag är mycket orolig för vad som ska hända nu. Jag ser ingen framtid för judar. Hur ska vi kunna känna oss säkra?

Ordlista

rondellhund = en sorts gatukonst som innebär att anonyma personer ställer handgjorda hundar i olika material i rondeller

synagoga = en byggnad där judar har gudstjänst

yttrandefrihet = alla medborgares rätt att säga eller skriva vad de tycker eller tänker

Rekommenderade artiklar

Rysk politiker mördad i Moskva

I fredags kväll blev den kända ryska politikern Boris Nemtsov mördad. Han var en av få ryska politiker som var öppet kritisk mot landets president.

© 2019 Nyhetstidningen