Många demonstrerade mot Pegida i Malmö | Nyhetstidningen
  • Ungefär tio personer demonstrerade till stöd för Pegida på Stortorget i Malmö.
  • Flera tusen personer samlades i Malmö för att demonstrera mot Pegida.
Nyhetstidningen

Många demonstrerade mot Pegida i Malmö

I måndags kväll demonstrerade Pegida för första gången i Sverige. Men bara åtta personer kom till demonstrationen. Däremot kom flera tusen personer för att demonstrera mot Pegida.

Pegida är en grupp som kommer från Dresden i Tyskland. Det är en nationalistisk grupp som säger att de protesterar mot att länderna i väst blir allt mer ”muslimska”. I Tyskland har över tiotusen personer kommit till gruppens möten. Gruppen har spridit sig till andra länder också. För några veckor sedan hade Pegida sin första demonstration i Norge. Och i måndags kväll demonstrerade Pegida för första gången i Sverige.

Bara åtta personer kom till Pegidas demonstration i Malmö. Men runt 30 personer som stödde gruppen kan ha stått en bit ifrån demonstrationen, skriver tidningen Sydsvenskan. Däremot kom många för att demonstrera mot Pegida. Runt 3 000 till 5 000 personer var på plats för att demonstrera mot gruppen. De båda demonstrationerna blev ganska lugna, förutom att några personer kastade knallskott mot Pegida. Många poliser var på plats. Polisen ville inte upprepa samma misstag som förra året. Då blev det våldsamt när det nazistiska partiet Svenskarnas parti demonstrerade i Malmö. Några personer blev till och med nedtrampade av polishästar.

Harun Merdzanic var en av dem som demonstrerade mot Pegida. Han ville visa att alla människor är välkomna i Sverige.

– Självklart har alla rätt att säga vad de vill, men det här är tråkigt, säger han till tidningen Dagens nyheter.

Rekommenderade artiklar

Rysk politiker mördad i Moskva

I fredags kväll blev den kända ryska politikern Boris Nemtsov mördad. Han var en av få ryska politiker som var öppet kritisk mot landets president.

© 2019 Nyhetstidningen