Elfenbenskusten blev afrikanska mästare i fotboll | Nyhetstidningen
  • Elfenbenskustens fotbollsspelare firar tillsammans med landets premiärminister.FOTO: SUNDAY ALAMBA/AP/TT
Nyhetstidningen

Elfenbenskusten blev afrikanska mästare i fotboll

Elfenbenskusten blev afrikanska mästare i fotboll. Finalen blev spännande till slut. Matchen avgjordes på straffar. Då blev Elfenbenskustens målvakt den stora hjälten.

Elfenbenskusten och Ghana är två av Afrikas bästa länder i fotboll. Det är ändå länge sedan de lyckades vinna afrikanska mästerskapen. Ghana har vunnit fyra gånger. Men den senaste gången var för 33 år sedan. Elfenbenskusten vann för 23 år sedan.

Nu möttes Ghana och Elfenbenskusten i finalen i afrikanska mästerskapen. Det var länge en ganska tråkig match. Inget av lagen vågade riktigt spela bra fotboll. De spelade ganska fult och försökte att inte göra några misstag.

Straffar

Efter hela matchen stod det 0-0. Det betyder att matchen måste avgöras på straffar. Och det blev ett otroligt spännande slut.

Först tog Ghana ledningen med 2-0 efter att Elfenbenskusten missade sina två första straffar. Men efter fem straffar stod det 2-2. Sedan gjorde alla spelarna mål på sina straffar. Till slut var det bara de två målvakterna kvar. Nu var det deras tur att skjuta.

Målvakten blev hjälte

Boubacar Barry är Elfenbenskustens målvakt. Han blev en stor hjälte. Först räddade han skottet från Ghanas målvakt. Sedan sköt han själv mål och gjorde så att Elfenbenskusten tog guldet. I Elfenbenskusten spelar bland annat stjärnor som Yaya Touré och hans bror Kolo Touré som spelar i Manchester City och Liverpool.

I matchen om tredje pris vann Kongo-Kinshasa mot Ekvatorialguinea. Den matchen avgjordes också på straffar.

Ordlista

final = den sista matchen som avgör vem som vinner en turnering

semifinal = en match som avgör vem som ska få spela finalen

Rekommenderade artiklar

© 2019 Nyhetstidningen