Sverige kan fortsätta sälja vapen till Saudiarabien | Nyhetstidningen
  • Här demonstrerar folk i Stockholm mot att Sverige säljer vapen till andra länder. Bilden är från 2012. FOTO: JESSICA GOW/TT
Nyhetstidningen

Sverige kan fortsätta sälja vapen till Saudiarabien

Saudiarabien är en diktatur, som får mycket kritik för brott mot mänskliga rättigheter. Sverige har trots det sålt vapen till Saudiarabien för miljarder kronor de senaste åren. Nu kanske Sverige fortsätter med det i fem år till.

Den senaste tiden har Saudiarabien fått mycket kritik för brott mot mänskliga rättigheter. Nyligen blev en kvinna halshuggen på gatan, eftersom hon var dömd för mord. Och den saudiska bloggaren Raif Badawi blev dömd till fängelse och tusen piskrapp, efter att ha startat en webbsida för diskussioner om politik. Han blev dömd för att ha förolämpat islam.

Det finns därför många som tycker att det är konstigt att Sverige säljer vapen till ett land som Saudiarabien. År 2011 bestämde sig Sverige för att utreda försäljningen av vapen till länder som inte är demokratier. Utredningen ska vara klar i april i år. I maj kommer Sveriges avtal med Saudiarabien att förlängas automatiskt, om det inte sägs upp innan dess. I så fall fortsätter Sverige att sälja vapen till Saudiarabien i fem år till. Tidningen Dagens nyheter har pratat med Erik Boman, pressekreterare för utrikesminister Margot Wallström.

– Vi väntar på att utredningen ska bli klar, sedan bestämmer vi om vi ska fortsätta sälja vapen till Saudiarabien. Utredningen kan påverka vad vi väljer, säger han.

Han säger också att Sveriges regering pratar med Saudiarabien om bristen på mänskliga rättigheter.

Fakta: 

Sveriges försäljning av vapen

Sverige har sålt vapen till Saudiarabien för 4,8 miljarder kronor mellan åren 2009 och 2013.

Sverige har till störst del sålt två saker:

– ett system som används för att spana på vad som händer i luften och på marken

– ett vapen som kan slå ut stridsvagnar och andra fordon.

Sverige säljer även vapen till länder som Sydafrika, USA och Pakistan.

Källa: Dagens nyheter och Svenska Freds- och skiljedomsföreningen

Ordlista

avtal = något som två eller flera personer har kommit överens om, och måste följa

Rekommenderade artiklar

Grekland har valt en ny väg

I Grekland blev det en stor seger för vänsterpartiet Syriza. Det visar att många greker är trötta på den hårda besparingspolitiken.

Rysk politiker mördad i Moskva

I fredags kväll blev den kända ryska politikern Boris Nemtsov mördad. Han var en av få ryska politiker som var öppet kritisk mot landets president.

© 2019 Nyhetstidningen