Grekland har valt en ny väg | Nyhetstidningen
  • Greker som hade röstat på Syriza dansade på gatorna av glädje efter valet.
Nyhetstidningen

Grekland har valt en ny väg

I söndags var det val i Grekland. Det blev en stor seger för vänsterpartiet Syriza. Folket i Grekland har nu visat att de är trötta på EU:s politik.

Grekland kommer att få en ny regering. I söndagens val fick vänsterpartiet Syriza flest röster, runt 36,7 procent. Partiets ledare heter Alexis Tsipras. Efter valet sa han:

– Nu ska det bli slut på fem års smärta.

Vänsterpartiet vill göra stora förändringar i Grekland. En av de största förändringarna handlar om Greklands lån.

För fem år sedan höll Greklands pengar på att ta slut. Grekland fick då låna många miljarder euro av andra EU-länder och av IMF. Men för att få låna pengarna blev regeringen i Grekland tvungen att spara mycket pengar. Regeringen har därför sänkt både löner och pensioner. Sedan dess har många jobb försvunnit. I dag har många greker det svårt. Runt 50 procent av landets ungdomar har inget arbete. Ungefär 40 procent av barnen i Grekland lever i fattiga familjer, enligt Unicef.

Resultatet i valet visar att många greker är missnöjda med hur regeringen har styrt landet de senaste åren. Det är de två partierna Ny demokrati och Pasok som har styrt landet. Men båda partierna fick mycket färre röster än vid tidigare val.

Vänsterpartiet Syriza vill arbeta för att Greklands skulder ska bli mindre. De vill att EU ska skriva ner en del av lånen, så att Grekland inte behöver betala tillbaka så mycket pengar. Men exakt hur de ska göra det, vet man inte ännu. Bara i år måste Grekland betala tillbaka 22 miljarder euro till andra länder. Och i februari måste den nya regeringen se till att Grekland får den sista delen av ett stort lån. Efter det är det meningen att Grekland ska klara sin ekonomi själv.

I Sydeuropa är andra vänsterpartier glada över resultatet i Greklands val. I Spanien är partiet Podemos det största partiet inför valet i december, enligt mätningar. Podemos vill, precis som Syriza, arbeta för att göra besparingspolitiken i Spanien mindre hård.

Fakta: 

Ny regering i Grekland

Vänsterpartiet Syriza ska bilda regering med partiet Oberoende greker, som är ett högerparti. Men båda partierna vill ändra på Greklands hårda besparingspolitik.

• skapa fler jobb, bland annat statliga jobb

• höja de lägsta lönerna

• höja pensionerna

• ta bort delar av Greklands statsskuld.

Ordlista

besparingspolitiken här: att staten ska spara pengar för att få lån från andra länder

mätningar här: undersökningar som har gjorts, där man frågar folk vilket parti de ska rösta på

skriva ner lån = ta bort delar av ett lån, så att den som lånade pengarna inte behöver betala tillbaka så mycket pengar

Unicef = en organisation som arbetar för barns rättigheter

Rekommenderade artiklar

Rysk politiker mördad i Moskva

I fredags kväll blev den kända ryska politikern Boris Nemtsov mördad. Han var en av få ryska politiker som var öppet kritisk mot landets president.

© 2019 Nyhetstidningen