Polisen stoppade attack i Belgien | Nyhetstidningen
  • Terrorister planerade att skjuta poliser i Belgien. På bilden syns två belgiska poliser.
  • Soldater vaktar centralstationen i staden Antwerpen. Den skulle kunna vara ett mål för attacker.
Nyhetstidningen

Polisen stoppade attack i Belgien

Polisen i Belgien har dödat två personer. Personerna ska ha varit terrorister. Polisen tror att terroristerna planerade att döda poliser i Belgien.

Polisen i Belgien har tjuvlyssnat på människor som har pratat i telefon. Polisen fick då reda på viktiga saker. Flera personer tänkte döda många belgiska poliser.

I torsdags kväll skulle polisen ta fast personerna. Några fanns i en lägenhet i den belgiska staden Verviers. Personerna i lägenheten började skjuta mot polisen. Personerna sköt mot polisen i flera minuter. Polisen sköt tillbaka. Två av de misstänkta männen dog. En blev allvarligt skadad. Männen i Verviers ska ha varit med i en terroristgrupp. Ungefär 10 personer ska ha varit med i gruppen. De ska ha kommit tillbaka till Belgien efter att ha krigat i Syrien. Det berättar belgiska myndigheter.

Under fredagen hade polisen tagit fast 13 personer i Belgien. Polisen tror att de 13 personerna är terrorister. Personerna fanns i olika delar av Belgien.

Nu har flera myndigheter i Europa bestämt att arbeta ännu mer för säkerhet. Det skriver tidningen Svenska dagbladet. Tidningen skriver att den belgiska underrättelsetjänsten har berättat saker om terroristgruppen IS. IS tycker inte längre att det viktigaste är att skapa en islamisk stat. IS tycker istället att det är viktigare att utföra terrordåd i Europa. England, Frankrike, Tyskland, Belgien och Nederländerna ska vara hotade av IS. I de länderna arbetar man nu ännu mer för säkerhet och mot terrorism.

Ordlista

spionera = försöka få hemlig information

terrorister = personer som hotar, skadar och dödar människor för att till exempel få ett land att ändra sin politik

tjuvlyssnat = lyssnat på någon i hemlighet

underrättelsetjänst = en organisation som ska skydda ett land mot våld och terrorism. Organisationen spionerar på människor som de tror är farliga för landet

Rekommenderade artiklar

Bomber har sprängts i Malmö

I helgen exploderade flera bomber i Rosengård i Malmö.
Polisen tror att det är arga hyresgäster som ligger bakom sprängningarna.

© 2019 Nyhetstidningen