I 90 graders värme | Nyhetstidningen
  • Viana Mikkelsen och Ylva Henrikson hoppas att deras film ska få fler kvinnor att trivas med sina kroppar.
  • När Ylva Henrikson spelade in ljud i bastun var hon naken, precis som kvinnorna i filmen. FOTO: LIDA-LEENA ALLIK
  • Filmen går att se på internet, på svtplay, fram till 20 januri. Filmen heter I 90 graders värme. FOTO: VIANA MIKKELSEN OCH YLVA HENRIKSON
  • Kvinnorna i filmen kände inte varandra från början. De lärde känna varandra i bastun.
  • Filmen går att se på internet, på svt play, fram till den 20 januari. På bilden syns Kaarina och Julia.
Nyhetstidningen

I 90 graders värme

Viana Mikkelsen och Ylva Henrikson har gjort en film. Filmen är en dokumentärfilm. Den handlar om fyra kvinnor som bastar. Viana och Ylva hoppas att filmen visar kvinnor som trivs med sina kroppar.

Viana och Ylva tycker att det är dags att visa stolta, nakna kvinnor i alla former på film. Ylva har arbetat som dansare. Hon använde sin kropp varje dag. Nu har hon slutat dansa och tränar inte lika mycket. Hon förändrade sitt liv, och det var jobbigt. Viana kommer ihåg när hon gick i sexan och sjuan. Hon tyckte att det var jobbigt att byta om efter idrotten i skolan. Hon kommer ihåg hur de andra tittade på hennes kropp. Hon ville duscha sist av alla.

I bastun på badhuset

På fritiden gick hon ofta till ett badhus. I badhuset fanns en bastu. I bastun var de flesta kvinnorna nakna. Där fanns alla möjliga kroppar:

– Tjocka, smala, bleka, håriga. Där fanns gamla kvinnor och unga kvinnor och kvinnor med olika nationaliteter, säger Viana.

I bastun tyckte Viana att det var helt okej att vara naken. Där var det inte som i omklädningsrummet i skolan. I bastun fanns en annan stämning.

– Det var ingen som tittade på mig, så där som de gjorde i skolan, säger hon.

Biskops Arnös folkhögskola

För snart tre år sedan började Viana och Ylva på Biskops Arnös folkhögskola. De gick in en klass där man lär sig göra dokumentärfilm. Viana och Ylva bestämde att de ville göra en film tillsammans. Filmen skulle handla om kvinnor som bastar.

De började leta efter kvinnor som ville vara med i filmen. Till slut hittade de fyra kvinnor. Kvinnorna heter Julia, Kaarina, Karin och Olga. Kvinnorna kände inte varandra från början. De lärde känna varandra när de bastade tillsammans.

I 90 graders värme

Filmen heter I 90 graders värme. I filmen berättar Julia om sitt stora intresse. Hon tycker mycket om att köra motorcykel. Olga berättar om sin mamma som tyckte att Olga var ful. Kaarina berättar om när hon var ung. Karin berättar att hennes man dog för några år sedan. Hon var gift med honom i 31 år.

För varmt för en kamera

Kvinnorna bastade nästan 20 gånger tillsammans. Viana och Ylva berättar att det var ganska komplicerat att göra filmen. I bastun var det 90 grader varmt. Det är för varmt för en filmkamera.

Men Viana och Ylva kom på en lösning. En av dem filmade genom ett fönster. Den andra stod inne i bastun och spelade in ljud. Ljudutrustning klarade värmen i bastun. De turades om att vara i och utanför bastun.

Den som var inne i bastun var naken. Viana och Ylva tror att det var viktigt att de också var nakna. De tror att det fick kvinnorna att känna sig mer avslappnade.

Kroppar som förändras

Filmen har visats på flera festivaler. I lördags gick den på tv. Filmen går fortfarande att se på internet, på svt play, fram till tisdagen den 20 januari.

Ylva lärde sig mycket av att arbeta med filmen. Hon är mer avslappnad med sin kropp nu, än när hon dansade. Ylva tycker att kvinnorna i filmen var modiga. Hon hoppas att de här nakna kvinnorna ger oss bilder som oftast inte visas på tv.

– Det finns något vackert i att kroppen förändras, säger hon.

Ordlista

bastar = sitter i en het bastu

dokumentärfilm = en film utan skådespelare. Det som händer i filmen har hänt på riktigt

komplicerat = svårt och krångligt

ljudutrustning = en utrustning som man använder när man spelar in ljud

lösning = ett svar på ett problem eller en fråga

stämning = en känsla som finns bland en grupp människor

turades om = gjorde samma sak efter varandra

Rekommenderade artiklar

Malik Bendjelloul är död

Den kände filmskaparen Malik Bendjelloul har dött. Han blev mycket känd för sin omtyckta film Searching for Sugar Man.

© 2019 Nyhetstidningen