Vardagsliv i Afghanistan | Nyhetstidningen

Recension


Lättläst
Titlar:
Jag kan bli rektor
Barnmorskan som räddar liv
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Vilja förlag
Hur lätta är böckerna att läsa? Nivå 3 av 4 (för dig som läser, men inte så gärna och inte så mycket)

Nyhetstidningen

Vardagsliv i Afghanistan

Nyhetstidningen recenserar böckerna Jag kan bli rektor och Barnmorskan som räddar liv.

Christina Wahldén är känd för att skriva om svåra ämnen. Nu har hon skrivit två böcker om Afghanistan. De handlar om hur det är att leva som kvinna där. Det är två fina små böcker. De ger en bild av hur vardagen ser ut för vanliga människor i Afghanistan.

Att föda barn

Barnmorskan som räddar liv handlar om Nahid som bara är fjorton år. Hon är gravid för andra gången. Förra året dog hennes barn när hon skulle föda. Nu sitter hon på sjukhuset och är rädd. Sadia jobbar på sjukhuset. Hon är barnmorska och hon älskar sitt arbete.

Men det är svårt att se så unga flickor vara tvungna att föda barn. Det kan vara farligt för dem. Och deras familjer vill oftast bara ha pojkar. Det är ett hårt samhälle för tjejer.

Att gå i skolan

I Jag kan bli rektor får vi följa med Nasima till skolan. Hon har en pappa som tycker att skolan är viktig. Även för tjejer. Men det är inte alla som får gå så länge i skolan. Många flickor måste gifta sig.

Då får de ofta stanna hemma istället. Nasimas dröm är att få bli rektor. Då kan hon själv hjälpa tjejer som vill gå i skolan.

Christina Wahldéns skriver så att vi förstår hur människor lever i Afghanistan. Det är ett helt annat samhälle än vårt. Men med de här böckerna kommer vi ändå lite närmare. Efter själva berättelsen finns också flera sidor med fakta om Afghanistan om man vill lära sig mer.

Rekommenderade artiklar

© 2019 Nyhetstidningen