• I söndags lyckades en person fotografera något som såg ut som en ubåt i Stockholms skärgård. FOTO: FÖRSVARET
Sesam

Militärer letar efter u-båt

Sedan i fredags är det många militärer i Stockholms skärgård. De letar efter en utländsk u-båt som de tror finns där. Militären har inte sagt att ubåten kommer från Ryssland. Tidningar, radio och tv, har frågat om det. Men militären har inte svarat på frågan.

Men många tror att det är en rysk u-båt i alla fall. Det beror på att tidningen Svenska Dagbladet har skrivit om det. Tidningen har fått hemlig information från några personer i den svenska militären. Personerna har berättat om hemliga radio-samtal på ryska. Den svenska militären har lyssnat på samtalen i smyg. Det första sändes på en speciell radio-frekvens. Det är en frekvens för personer som snabbt behöver hjälp. Det hände under torsdagen.

Under fredagen såg två personer något misstänkt i Stockholms skärgård. Den ena hade sett något som såg ut som en ubåt på Kanholmsfjärden. Den andra hade sett något som såg ut som en ubåt på Nämdöfjärden.

Senare lyckades militären lyssna på ett hemligt radiosamtal igen. Militären kunde inte förstå samtalet. Det var krypterat. Men militären kunde se att de som pratade var på Kanholmsfjärden och i ryska Kaliningrad.

Under söndagen såg ytterligare en person något som såg ut som en u-båt i Stockholms skärgård. Personen tog en bild som nu finns hos militären.

Tomas Ries är lärare på Försvars-högskolan. Han har forskat om rysk militär på nordiska områden. Han säger till tidningen Svenska Dagbladet att han tror att det finns en rysk ubåt i Stockholms skärgård. Han säger att han tror att Ryssland håller på att förbereda någonting.

Han tror att de lägger i minor eller utrustning som de kan använda för att spionera med. Det kan också vara så att den ryska u-båten letar efter något som Ryssland lämnade under kalla kriget. U-båten vill kanske kontrollera att det som Ryssland lämnade tidigare fortfarande fungerar. Eller så försöker man få det som Ryssland lämnade tidigare att börja fungera igen.

Under 1980-talet letade militären vid flera tillfällen efter ryska ubåtar på svenskt vatten. Men det var bara vid ett tillfälle som svensk militär lyckades fånga en rysk u-båt. Det var när en rysk ubåt gick på grund utanför Karlskrona 1981.

Ordlista

u-båt -en -ar = en båt som kan åka under vattnet

forska -r -de -t = undersökt något på ett vetenskapligt sett till exempel på ett universitet

i smyg = i hemlighet

Kanholmsfjärden = en del av havet i Stockholms skärgård

kalla kriget = En konflikt mellan framför allt USA och Sovjetunionen. Den pågick från 1946 fram till att Berlin-muren föll 1989

krypera -r -de -t = när man berättar något på ett hemligt sätt, till exempel med hjälp av siffror

min/a -or -an = ett vapen som exploderar när man till exempel rör vid eller trampar på det

misstänkt här: något som verkar konstigt som inte är som det borde

radio-frekvens -en -er = radio-vågor som man kan sända radio på

utrustning -en -ar = något som man behöver för att kunna göra något

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu