• Malala Yousafzai är 17 år. Kailash Satyarthi är 60 år. De får Nobels fredspris. FOTO: RUI VIEIRA och BERNAT ARMANGGUE/AP/TT
Nyhetstidningen

De får Nobels fredspris

I år får två personer Nobels fredspris. Det är Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi som får priset. Båda har arbetat för att barn och unga ska få det bättre.

Malala Yousafzai är 17 år. En så ung person har aldrig tidigare fått Nobels fredspris.

Flickor får inte gå i skolan

Malala kommer från Pakistan. Hon bodde i en stad som heter Mingora. Där får flickor inte gå i skolan. Det har talibanerna bestämt.

Skrev texter på internet

Malala tyckte att det var fel. Hon tyckte att flickor skulle få gå i skolan. När hon var 11 år började hon skriva texter om det på internet. Hon började blogga för den brittiska tv-kanalen BBC. Hennes texter fick stor uppmärksamhet i världen. Texterna beskrev hur det var för många flickor i Pakistan.

Blev skjuten

För två år sedan blev Malala skjuten. En taliban sköt henne i huvudet. Hon blev skjuten för att hon hade varit i skolan.

Dog inte

Talibanerna ville döda Malala Yousafzai. Men hon dog inte. Nu bor hon i Storbritannien. Det är för farligt för Malala att bo kvar i Pakistan.

Kailash Satyarthi

Kailash Satyarthi är 60 år. Han kommer från Indien. Han har hjälpt många barn både i Indien och i Pakistan. Där finns det många barn som arbetar. De behandlas ofta som slavar.

80 000 barn

Kailash Satyarthi har hjälpt till att befria 80 000 från hemska arbeten. När han fick priset sa han att han tänkte på alla barn som måste arbeta hårt. Han sa att priset egentligen är till de barnen.

Ordlista

Nobels fredspris = ett fint pris. Priset går till personer eller organisationer som arbetar för fred

slavar = personer som någon annan äger. Slavar måste arbeta mycket hårt

talibaner = en grupp som vill införa stränga muslimska regler i bland annat Pakistan

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu