Krönika


Dina Shnino
Nyhetstidningen

Rädslan att vara som alla andra

När jag växte upp fick jag varje dag i skolan höra att alla är ”speciella på sitt sätt”. I grundskolan var det inget jag tänkte på. Tiden gick, men orden fortsatte eka i mitt huvud. Vad betyder ”speciell”? Var det bra eller dåligt att vara ”speciell”? På mellanstadiet och högstadiet var det något töntigt. Det sa man om dem som var utanför. De som på något sätt stack ut. Också på gymnasiet skulle man vara som ”alla andra”. Man skulle inte sticka ut.

Men på senare år har det blivit populärt att vara ”speciell”. Målet är att absolut inte vara som alla andra.

När jag tänker efter inser jag att vi alla är väldigt lika. De ”speciella”, som till exempel har en cool hobby, är ganska få. Och det som verkligen är viktigt är inte att vara ”speciell” eller att sticka ut. Egentligen borde man tänka mest på att man har en god hälsa och ett hem. Att man har vänner, familj och mat i magen. Många miljoner människor i världen har inte det.

Allt annat vi har i vår vardag är en bonus. Det är något vi ska vara tacksamma för, och inte ta för givet. Utan en bra hälsa blir det svårt att klara av vardagen. Hindren blir fler. Ibland tar jag saker för givet. Jag planerar min framtid utifrån att min hälsa och situation är som i dag.

Men jag försöker tänka på ett annat sätt. Jag har ett hem, mat för dagen och ett arbete. Jag har en frisk kropp och vänner och familj. Jag kan resa, äta ute och shoppa det jag behöver. Det gör mig speciell. Det gör många av oss speciella. Att säga att man inte ska ta något för givet betyder inte att man ska ha ångest. Det påminner en om att vara tacksam.

Vad ”speciell” betyder har jag än i dag inget svar på. Jag tror inte att det finns något svar. Jag tror att det förändras varje dag. Att det är olika för olika människor i olika situationer. Istället för att försöka sticka ut kanske man ska testa att vara en i mängden. Det kanske är då man inser att man faktiskt är ”speciell” på sitt eget sätt.

Kärlek och fred,

Ordlista

bonus här: något som man får extra (utöver det man har)

vara en i mängden = vara som de flesta andra, och inte sticka ut

sticka ut = vara annorlunda, inte som de flesta andra (på ett sätt som märks tydligt)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu