• Elden bränner allt i sin väg. Men nu kommer regnet.
Nyhetstidningen

Skogsmaskin kan ha startat branden

Det brinner fortfarande i skogarna i Västmanland. Men i måndags kom till slut regnet. Det kan hjälpa till med släckningen. Samtidigt har polisen börjat undersöka hur branden startade.

Den stora skogsbranden i Västmanland kan vara den största någonsin i Sverige. Flera hundra människor har varit tvungna att fly. Flera hus har brunnit ner och en person har dött. Branden är mer än en mil bred och en mil lång.

Det har brunnit i snart två veckor. Nu sprider sig inte elden så mycket längre. Men det ligger fortfarande kvar glöd i skogen. Om det börjar blåsa kan elden ta fart igen. Därför går brandkåren in i området för att släcka glöden.

Äntligen regn

I måndags började det äntligen regna över skogen. Maja Geffen arbetar med att informera om branden. Hon säger till Dagens nyheter att regnet kommer att hjälpa dem.

– Regnet släcker inte men det hjälper till. Och det innebär att vädret inte är mot oss utan med oss.

Speciella flygplan har hjälpt till att bomba vatten över branden. Men några millimeters regn ger mycket mer vatten än vad flygplanen kan göra. Det verkar som om det ska komma mer regn i veckan. Men det behövs fortfarande många som arbetar med att släcka.

– Om man drar ner på personal och vädret slår om så kan elden flamma upp igen, säger Maja Geffen.

Kan vara ett brott

Nu har polisen också börjat undersöka hur branden startade. De tror att de vet var branden startade. Det var ett skogsbolag som arbetade med maskiner i skogen. Den som larmade om branden arbetade själv med en sådan maskin.

Det är vanligt att det bildas gnistor när man arbetar med maskiner i skogen. Att branden startade verkar ha varit en olycka. Men myndigheterna hade varnat för att det var mycket torrt i skogen. Då måste man ha en brandvakt med på arbetet.

Polisen vill nu få reda på om skogsbolaget var tillräckligt försiktiga. Annars kan det vara ett brott.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu