• Polisen är hård mot dem som demonstrerar i Brasilien. Här sprutar de tårgas mot demonstranter.FOTO: RODRIGO ABD/AP/TT
Nyhetstidningen

Stora demonstrationer i Brasilien

Det är mycket glädje runt jorden just nu. Hela världen tittar på fotbolls-VM i Brasilien. Men i Brasilien fortsätter mer än en miljon människor att demonstrera.

Fotbolls-VM är en fest. Miljarder människor över hela jorden tittar på matcherna på tv. VM spelas i Brasilien. Det är ett av de länder i världen där fotboll är viktigast. Och Brasilien har ett av världens bästa landslag.

Ändå har fotbolls-VM gjort många människor i Brasilien arga. Mer än en miljon människor demonstrerade i Brasilien i veckan. Det blev stora bråk mellan dem och polisen. Människor har demonstrerat i fler än 80 städer.

I den stora staden Sao Paulo dödades en ung person. Det var en bilförare, som var arg över att inte kunna köra på gatan. Han körde rakt in i en grupp människor.

Protesterna började redan förra året. Människor blev arga när priset på biljetter i kollektivtrafiken höjdes. De började protestera mot det och mot att så många är fattiga i Brasilien. De vill att politikerna ska satsa mer pengar på skolor och sjukvård.

Samtidigt har 30 000 människor fått flytta från sina hem. Där har det istället byggts nya fotbollsarenor och vägar. Byggena har kostat nästan 30 miljarder kronor. Det har blivit mycket dyrare än vad regeringen hade planerat.

Många tycker att polisen använder för mycket våld mot dem som demonstrerar. Det är vanligt med tårgas och pepparsprej. Flera gånger har de också skjutit med sina pistoler.

Amnesty är en organisation som bland annat arbetar för yttrandefrihet. De har startat en kampanj för dem som demonstrerar i Brasilien. De kräver att alla ska få visa vad de tycker är fel. De tycker också att Brasiliens poliser använder för mycket våld. Dilma Rousseff är Brasiliens president. Hon säger att hon förstår dem som demonstrerar. Men hon tror också att Brasilien kommer att tjäna pengar på VM. Därför ber hon dem att stödja VM.

Ordlista

kollektivtrafik = tunnelbanor, bussar och spårvagnar

yttrandefrihet = rätten att få tycka och säga vad man vill, utan att bli straffad för det

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu