Malik Bendjelloul är död | Nyhetstidningen
  • Malik Bendjellouls film blev mycket populär. För den fick han många fina priser.
  • Filmen Searching for Sugar Man handlar om musikern Sixto Rodriguez.
Nyhetstidningen

Malik Bendjelloul är död

Malik Bendjelloul är död. Han gjorde filmen Searching for Sugar Man. Den filmen gjorde honom känd i hela världen. I Sverige blev han känd redan som barn. Malik Bendjelloul var med i den populära tv-serien Ebba och Didrik.

Malik Bendjelloul dog i tisdags för en vecka sedan. Han blev 36 år. Malik Bendjelloul fick många fina priser för sin film Searching for Sugar Man. Filmen är en dokumentärfilm. Allt som händer i filmen har hänt på riktigt.

Film om Sixto Rodriguez

Filmen handlar om Sixto Rodriguez. Han arbetade som musiker i USA i slutet av 1960-talet. Under en kort period var han ganska känd i USA. Sedan glömdes han bort.

Viktig i Sydafrika

Under 70-talet och 80-talet lyssnade många på Sixto Rodriguezs musik i Sydafrika. Hans musik blev viktig för de som kämpade mot apartheid. Apartheid är ett rasistiskt sätt att dela upp människor. Det fanns i Sydafrika på den här tiden. Där hade svarta och vita människor inte samma möjligheter. Det stod i lagen att det skulle vara så. Svarta och vita fick till exempel inte gå i samma skolor. De fick inte heller bo i samma områden. Svarta behandlades hela tiden sämre.

Trodde att Sixto var död

I Sydafrika trodde alla att Sixto Rodriguez var död. De trodde att han hade tagit livet av sig efter en konsert. Men det var inte sant. Sixto Rodriguez levde. Han arbetade som byggjobbare. I perioder var han väldigt fattig. Till slut kom han i kontakt med några fans från Sydafrika. Det ville att han skulle komma till Sydafrika och uppträda.

Många har sett filmen

Enligt tidningen Svenska Dagbladet har 1,5 miljoner människor sett filmen. Filmen har visats i många länder. Den blev populär i både Sverige och Sydafrika. 2013 vann Malik Bendjelloul en Oscar för filmen. Det är ett mycket fint amerikanskt pris.

Tog livet av sig

Malik Bendjelloul tog livet av sig. Hans bror bekräftar för tidningen Dagens Nyheter att Malik var deprimerad.

Malik Bendjelloul bror är väldigt ledsen.

– Han var min enda bror, säger han till tidningen Dagens Nyheter.

Känd som 10-åring

Malik Bendjelloul föddes 1977 i Ystad. Som 10-åring var han med i tv-serien Ebba och Didrik. Där spelade han Ebbas kompis Philip. 24 år senare var han med i tidningen Helsingborgs Dagblad. Där berättade han hur det var att vara med i Ebba och Didrik.

– Det var skojigt och spännande att vara med, sa han till tidningen.

Ordlista

fans = personer som beundrar till exempel en känd sångare

tagit sitt liv = när man har skadat sig själv så att man dör för att man inte vill leva längre

Rekommenderade artiklar

I 90 graders värme

Viana Mikkelsen och Ylva Henriksson har gjort en film om kvinnor i en bastu. De vill visa kvinnor som trivs med sina kroppar.

Politiska texter på lätt svenska

Många tycker att politiska texter är svåra.
Därför har de som arbetar med tidningen Brand gett ut ett nummer av tidningen på lätt svenska.

© 2019 Nyhetstidningen