Malin har skrivit en handbok för att hjälpa de som blir mobbade | Nyhetstidningen
Sara Hasbar

Fördjupning


Sara Hasbar
  • "Om min bok kan hjälpa någon kommer jag att gråta av glädje", säger Malin Engelbrektsson.
  • Malin Engelbrektssons bok heter "Att vara en hackkyckling. Handboken för dig som är utsatt för mobbning".
Nyhetstidningen

Malin har skrivit en handbok för att hjälpa de som blir mobbade

Malin Engelbrektsson blev mobbad ända från förskolan till gymnasiet. Hon har använt många knep för att orka fortsätta och bli en starkare person. Nu har hon skrivit en handbok för alla som blir mobbade eller känner sig utanför. – Jag hoppas att läsarna ska känna ”wow, det går att ta sig ur det här”, säger Malin Engelbrektsson.

Malin Engelbrektsson har en drömfångare tatuerad på sin högra skuldra. Den står för att hennes drömmar har drivit henne framåt. Drömmarna har hjälpt henne att tänka mindre på mobbningen.

– Budskapet är att man ska kämpa för sina drömmar. Man ska inte låta sig hållas tillbaka av folk som är elaka, säger hon.

Har missat många dagar i skolan

Malin Engelbrektsson vet vad hon pratar om. Hon har missat många skoldagar när hon inte har orkat gå till skolan på grund av mobbningen. I dag går hon tredje året på gymnasiet och tar snart studenten. Hennes glada röst utstrålar styrka och glädje inför framtiden. Men hon har en tuff tid bakom sig.

– De som har mobbat mig har alltid gått i samma klass som mig. Det har till exempel varit killar i klassen som har kastat pennor på mig. Och tjejgäng som har frusit ut mig i skolan, och skickat elaka sms till mig på kvällarna.

Ändrade sättet att tänka

Under åren i skolan gick Malins humör ofta upp och ner. Det hände att hon var tvungen att ta sina saker och gå hem från skolan. Då hade mobbarna bråkat med henne och hon orkade inte vara kvar. För att orka med använde Malin olika sätt att göra sig själv starkare.

– Jag ändrade bland annat mitt sätt att tänka om mig själv. Mobbare säger ofta saker som ”du duger inte”. Det är viktigt att veta att det inte stämmer, och att istället tänka mer positivt om sig själv.

Hjälpte sig själv

Malin berättar att hon aldrig gick till någon psykolog. Hon stärkte sig själv istället. I boken tipsar hon om sådana övningar. Hon började till exempel skriva positiva saker om sig själv i en dagbok varje dag. Och när någon sa något negativt om henne, skrev hon istället en positiv beskrivning av sig själv i boken. Hon pratade även mycket med sin mamma och två nära vänner. Något som också hjälpte henne var att vara aktiv. Hon red och tränade på gymmet. Då fick hon ur sig sin ilska och tänkte mindre på mobbningen.

Intervjuer och förebilder

I boken har Malin tagit med intervjuer med andra ungdomar som har blivit mobbade. Hon vill att läsarna ska veta att de inte är ensamma om att bli mobbade. Hon har också skrivit om kändisar som har blivit mobbade i skolan.

– Många tonåringar ser upp till kändisar. Jag tror att sådana förebilder kan hjälpa den som läser att ta sig ur situationen, säger hon.

Lärare borde ha gjort mer

Malin Engelbrektsson berättar att hon alltid har fått mycket stöd av sin mamma. Hennes mamma hade också godkänt att Malin fick gå hem från skolan om hon inte orkade vara kvar på grund av mobbningen.

– För mig var det en stor trygghet, säger Malin.

Men Malin tycker att många lärare kunde ha gjort mer. Hon tycker att lärare borde säga ifrån direkt om en elev blir mobbad. Hon säger också de borde ha bättre koll på hur mycket och varför en elev är borta från skolan.

– Många skäms för att de blir mobbade. Då kanske man säger att man är borta från skolan för att man är sjuk, fast det är på grund av mobbningen.

Hon tycker också att lärare borde låta elever som blir mobbade göra fler uppgifter hemifrån. Hon menar att man inte ska tvinga den som blir mobbad att gå tillbaka till skolan innan personen är redo.

Boken kommer ut i juni

Malin Engelbrektsson hoppas att hennes bok ska hjälpa tjejer och killar att få en bättre vardag.

– Jag vill att läsaren ska känna ”wow, jag kan ta mig ur det här. Det går”!

Boken kommer ut den 25:e juni. Malin berättar att det finns en tanke med det.

– Nu går många elever på sommarlov. Jag hoppas att min bok kan hjälpa dem som är oroliga för att gå tillbaka till skolan efter sommaren. Boken kanske kan hjälpa några att förbereda sig och faktiskt våga gå till skolan.

Fakta: 

Att vara en hackkyckling

Boken heter Att vara en hackkyckling. Handboken för dig som är utsatt för mobbning.

Den innehåller pepp, tips på hur man kan stärka sig själv och hur man kan göra i olika situationer. Till exempel när man måste möta de som mobbar i skolkorridoren.

Den innehåller också erfarenheter från folk som har blivit mobbade.Malin berättar bland annat om sina erfarenheter.

Ett kapitel heter ”I huvudet på en mobbare”. Det handlar om varför folk mobbar andra.

Malin skrev boken eftersom hon såg att det inte fanns någon bok som riktar sig till de som blir mobbade.

Vill du veta mer om boken? Gå in på Malin Engelbrektssons Facebooksida @jornalistenmalin.

Malin Engelbrektsson

Ålder: 19 år.

Bor: i Uddevalla.

Familj: Mamma, pappa och lillasyster.

Gör: Tar studenten i år. Arbetar även som frilansjournalist.

Planer: Ska studera journalistik på Ljungskile folkhögskola. Ska föreläsa om mobbning och om boken.

Rolig fakta: Har skrivit en fantasybok, som snart är helt klar.

Ordlista

drömfångare = en sak som bland annat består av nät, som man till exempel hänger upp vid sin säng. Den sägs hjälpa människor att bli av med sina mardrömmar, men fånga de goda drömmarna

hackkyckling = en person som många är elaka mot

Rekommenderade artiklar

© 2019 Nyhetstidningen