• Många ungdomar var på båten. De skulle åka på en utflykt med skolan till en ö. Men de kom aldrig fram.
Nyhetstidningen

Många kunde inte räddas när en stor båt sjönk

En stor båt har sjunkit. Båten sjönk utanför Sydkoreas sydkust. På båten fanns 476 personer. De flesta kunde inte räddas.

Det är ingen som riktigt vet varför båten sjönk. Vädret var ganska lugnt. Men det var dimma, och det kan vara därför båten gick på grund.

Det fanns 476 personer på båten. 174 personer har räddats. En av dem berättade om händelsen för tv-kanalen YTN. Personen berättade att det kändes som att båten krockade med något. Det hördes ett kraftigt ljud. Sedan började båten att sjunka.

Många som reste med båten var ungdomar. Det skulle åka på en utflykt med skolan till ön Jeju. 338 personer som reste med båten var elever eller lärare.

Efter en stund kom kustbevakningen till platsen. Det kom 18 helikoptrar och 34 räddningsbåtar. Lite senare hade 100 räddningsbåtar kommit till platsen. Men de flesta som räddades fick hjälp av andra båtar i närheten. Det var båtar som var där innan kustbevakningen kom.

Många människor var kvar på båten när den höll på att sjunka. De blev tillsagda att hoppa i vattnet. Men myndigheterna i Sydkorea tror att många fastnade när båten välte. Det verkar också som att många inte kunde ta sig ut, eftersom vatten hindrade dem.

Fartyget började sjunka på en plats utanför kusten där havet är 45 meter djupt. 68 personer dog i olyckan. 238 personer saknas fortfarande.

Kaptenen och delar av personalen på båten är nu gripna av polisen. De väntade för länge med att säga till folk att lämna båten. Sedan lämnade de själva båten, medan flera hundra personer ännu var kvar där.

Ordlista

en båt går på grund = en båt kör på en del av botten som ligger nära vattenytan

kustbevakningen här: båtar och helikoptrar som används för att rädda folk vid olyckor på havet

sjönk här: rörde sig nedåt i vatten

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu