Viktigt med glada böcker | Nyhetstidningen
Karin Frimodig

Fördjupning


Karin Frimodig
  • Spring Amina! handlar om Amina. Hon har kommit själv till Sverige från Somalia. Hon är bra på att springa.
Nyhetstidningen

Viktigt med glada böcker

Annelie Drewsen har bland annat skrivit boken Spring Amina! Den handlar om Amina. Amina bor i Sverige. Men hennes mamma bor i Somalia. Annelie Drewsen har träffat många ungdomar som nyss har kommit till Sverige. Hon har arbetat som lärare i svenska som andraspråk.

Annelie Drewsen och hennes elever besökte skolans bibliotek. Där träffade de en bibliotekarie. Bibliotekarien berättade om böcker på lätt svenska.

Det fanns två typer av böcker. Det fanns böcker som handlade om hemska saker. I de böckerna kunde någon bli skjuten eller våldtagen. De andra böckerna handlade om kärlek. Nästan alla eleverna valde böcker om kärlek.

Hemska saker

Många av eleverna hade varit med om hemska saker. En del kom från länder där det är krig. En del var i Sverige utan sina föräldrar. Annelie Drewsen tror att det var därför de inte ville läsa om hemska saker.

– Det ville ha något annat, säger hon.

Ville skriva en egen bok

Så kom hon på att hon ville skriva en egen bok. Hon tror att hennes elever kan känna igen sig i Amina. Amina har varit med om hemska saker. Hon saknar sin mamma. Ändå är boken mest glad. Aminas kompis ser att hon är bra på att springa. Amina följer med sin kompis på en träning i friidrott. Hon börjar tävla i att springa. Det gör henne glad.

– Amina finns inte i verkligheten. Hon är påhittad. Men jag har träffat många tjejer från Somalia som har varit intresserade av idrott, säger Annelie Drewsen.

Böcker för barn

Annelie Drewsen har även skrivit böcker för barn. Hon har bland annat skrivit bilderböcker om Adam. I de böckerna finns texten på två språk. Först står en mening på svenska. Under står samma mening igen fast på ett annat språk.

Böckerna vänder sig till barn som pratar svenska och ett annat språk hemma. Det går att läsa om Adam på bland annat bosniska, spanska och somaliska.

Skriver om skolan

Just nu är Annelie Drewsen ledig från sitt jobb som lärare. Hon arbetar istället med att skriva för olika tidningar. Hennes artiklar handlar ofta om skolan. På fritiden skriver hon böcker. I vår kommer en ny bok som hon har skrivit. Den heter Gapa stort, Adam.

En till bok om Amina

Många ungdomar har hört av sig till Annelie Drewsen. De vill att hon ska skriva en ny bok om Amina. Annelie Drewsen lovar att det ska komma en till bok om Amina. Men hon vet inte när den kommer. Hon har inte skrivit klart den än.

Annelie Drewsen har ofta bara tid att skriva korta stunder. För att skriva en bok behövs mer tid. Det kommer hon få i höst. Då ska Annelie Drewsen vara ledig i två veckor. Hon ska bo i ett hus Grekland och bara skriva.

Fakta: 

Annelie Drewsen

• Bor i Sundbyberg utanför Stockholm

• Är 34 år

• Är gift och har två barn

• Har skrivit böckerna Spring Amina!, Stella skaffar ett syskon, Inte klia Adam, Inte så fort Adam

Böcker på lätt svenska

Många författare skriver böcker på lätt svenska. Under våren får du läsa om några av författarna i Nyhetstidningen.

Ordlista

friidrott = olika typer av idrott. Man kan till exempel tävla i att springa eller hoppa högt

våldtagen = när man tvingas att ha sex med någon fast man inte vill

Rekommenderade artiklar

”Jag kände mig konstig”

Nyhetstidningen berättar i en serie om personer som hade svårt att läsa och skriva som barn.
Men i dag har de skrivandet som yrke.
Först ut är Mian Lodalen.

© 2019 Nyhetstidningen